Milloin on oikea aika kaivaa? Perunan oikeaan sadonkorjuuhetkeen vaikuttavat useat tekijät – ensisijaisesti valittu lajike, sää ja kasvuolosuhteet.Varhaisvihanneksia eli erittäin maukkaita uusia perunoita voidaan käyttää vain normaaliravinnoksi.Toisaalta myöhäiset lajikkeet sopivat pitkäaikaiseen varastointiin talvivarastoiksi.Milloin ne pitäisi kaivaa esiin? Kuinka säilyttää perunat, jotta ne eivät pilaannu? Julkaisemme.
Milloin perunoita kaivaa?
On vaikea kuvitella puolalaista ruokaa ilman perunoita.Vaikka tätä vihannesta on saatavana jokaisesta kaupasta, monet puutarhurit haluavat kasvattaa sen omissa sängyissään.Tontilla voimme kasvattaa erilaisia perunoita, jotka voivat olla varhaisia, puolivarhaisia ja myöhäisiä.Valittu tyyppi määrää niiden käyttötavan.Varhaisperunat, arvostetut nuoret perunat, syödään heti sadonkorjuun jälkeen, koska niitä on vaikea varastoida.Nuorten mukuloiden mausta voi nauttia suhteellisen lyhyen aikaa, kun taas myöhäisiä lajikkeita voidaan käyttää jopa vuoden ajan asianmukaisella säilytyksellä.
Lajike vaikuttaa myös perunan uuttoaikaan.Jotkut tämän vihannestyypit eroavat sadonkorjuuajan suhteen.Nuoret perunat, jotka istutimme huhtikuussa, ovat yleensä valmiita kaivattavaksi kesäkuussa (n. 60 päivää sadon perustamisen jälkeen) – tämän kuun alussa tai lopussa kasvuolosuhteista ja vuodenajasta riippuen.Myöhäisten lajikkeiden kanssa meidän on vieläš odota vähän.Mukulat kerätään varastointia varten yleensä syys-lokakuussa.
Mistä tiedämme, milloin myöhäiset perunat ovat valmiita kaivamaan? Elokuun lopussa varo täpliä, jotka alkavat kellastua ja kuihtua.Sitten leikkaamme ne alas ja jätämme mukulat maahan vieläš kaksi viikkoa.Sitten alamme kaivamaan aurinkoisena, lämpimänä päivänä ilman sadetta.Jos haluat tarkistaa, ovatko perunat varmasti valmiita sadonkorjuuseen, voit kaivaa esiin muutaman kasvin ja katsoa, kuoriutuuko kuori mukuloista.
Kuinka säilytät perunoita?
Loppukesällä tai alkusyksystä kaivetut perunat jätetään pellolle auringossa kuivumaan 2-3 tunniksi.Tämä on tärkeä askel, koska hometta saattaa ilmaantua märkiin vihanneksiin varastoinnin aikana.Seuraavassa vaiheessa arvioimme mukulan kunnon.Ne, jotka ovat vaurioituneet kaivamisen aikana tai joissa on taudin merkkejä, on hävitettävä.Säilytykseen saa käyttää vain kypsiä, kiinteitä, terveitä ja kuivattomia (mutta ei saa pestä) perunoita.
Kuinka säilyttää perunat, jotta ne eivät pilaannu vuodeksi? Siirrä ne valinnan jälkeen pimeään huoneeseen, jonka lämpötila on 7-10 °C ja ilmankosteus noin 90 %.Perunoiden säilytykseen sopivin paikka on yleensä kellari tai autotalli.Mukulat tulee säilyttää astiassa, kangaspussissa tai verkossa – niitä ei saa koskaan sulkea hermeettisesti folioon.
Vaikka huoneen olosuhteet eivät saisi muuttua koko perunoiden varastoinnin aikana, tämä ei ole aina mahdollista.Siksi, jos lämpötila kellarissa tai autotallissa nousee, meidän on tuuletettava huone.Talvella, kun siellä on liian kylmä, voimme peittää varastoidut perunat pahvilla tai vanhalla liinalla.Aseta laatikko tai pussi polystyreenilevylle suojaamaan perunoita alhaalta.