Yksi yleisimmistä tomaattisairauksista on härmäsieni.
Yleisimmät hyökkäykset ovat loppukesällä ja alkusyksystä.Onneksi on olemassa kotihoitoja, jotka eivät vain voi estää sitä, vaan myös hoitaa kasveja, jotka taistelevat sitä vastaan.
Kun päivälämpötilat alkavat vaihdella 18 ja 22 asteen välillä, laskevat yöllä merkittävästi ja ilma kosteutuu, on odotettavissa härmän puhkeamista.Tämä on sienitauti, joka vaikuttaa monenlaisiin kasveihin: hedelmiin, vihanneksiin, koristekasveihin ja jopa rikkakasveihin.Myös tomaatit kärsivät hyvin usein – tämä on yksi heidän yleisimmistä sairauksistaan.
Kuinka tunnistaa härmän tomaateista?
Härmäsieni, kuten nimestä voi päätellä, peittää kasvin ohuella valkoisella pinnoitteella, mikä antaa vaikutelman, että se on ripoteltu leseillä.Tauti vaikuttaa tomaateihin alhaalta ja leviää vähitellen korkeammalle.Kaikki alkaa yksittäisistä valkoisista täplistä, jotka kasvavat ja sulautuvat ajan myötä.Täpliä voi esiintyä lehdissä, varsissa, varsissa ja kukissa, mutta ei hedelmissä.
Jonkin ajan kuluttua kukassa alkaa näkyä mustia pisteitä – nämä ovat sieni-itiöitä, jotka voivat levitä naapurikasveille tuulenpuuskien mukana.Härmäsieni aiheuttaa versojen ja lehtien kellastumista, kuihtumista ja lopullista kuolemaa.
Ensiapu kotona
Kotitekoinen spray on helppo valmistaa.Kerää tarvittavat ainekset menemällä keittiöön tai puutarhaan.Ja valmista kymmenen litran kattila.
Tässä muutamia vinkkejä:
Jos kasvit edelleenš eivät osoita taudin merkkejä, voit valmistaa ennaltaehkäisevän suihkeen siankärkestä.Tätä varten täytä viiden litran ämpäri tuoreilla yrteillä (se voi olla kukkien, varsien ja lehtien seos) tai valmista 100 g kuivattuja yrttejä.Peitä siankärsämö 10 litralla vettä ja anna seistä 24 tuntia varjoisassa paikassa.Tämän ajan jälkeen se on tyhjennettävä.Ennaltaehkäisevää käyttöä varten se tulee laimentaa vedellä (suhteessa 1:10).Tämä ruisku auttaa myös tomaatteja taudin ensimmäisessä vaiheessa – sitten sitä voidaan käyttää laimentamatta.
Heti kun huomaat taudin oireita, sinun tulee yrittää ruiskuttaa sipulia.Hienonna tätä varten 100 g valkoista lajiketta (kuori mukaan lukien) ja laita se astian pohjalle.Lisää 10 litraa vettä ja keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia.Jäähtymisen jälkeen suihke on käyttövalmis.
Valkosipulilla valmistetulla suihkeella on samanlainen vaikutus.Murskaa neljä keskikokoista valkosipulinkynttä ja lisää 10 litraa vettä.Laita viileään paikkaan 2-4 päivään.Tämän ajan kuluttua siivilöity neste on käyttövalmis.
Voimme ripotella myös piparjuurta.Kaada vakiomäärä viiden litran ämpäriin – 10 litraa vettä tai 200 g kuivattuja yrttejä ja keitä puoli tuntia.Käsittele näin valmistettu keite tiivisteenä ja laimenna suhteessa 1:3.Suihkutamme kasveja sillä noin 3 viikon ajan, 2-3 päivän välein.
Muista, että tällä tavalla valmistetut kasvinsuojeluaineet ovat epästabiileja, koska ne ovat luonnollisia.Voimme kuitenkin pidentää niiden säilyvyyttä, jos säilytämme ne viileässä paikassa, mieluiten suljetuissa purkeissa jääkaapissa.